Συντάξεις: Αυτές τις αυξήσεις θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να καλυφθούν και οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καμία αύξηση το 2023.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό 250 – 300 εκατ. ευρώ, ο οποίος είναι έκτακτος που θα μπει στον ΕΦΚΑ από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίο δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ σαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω του ότι υπήρχε η προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με το OPEN, το εφάπαξ ποσό που θα λάβουν θα είναι κλιμακωτό, με τρία ποσά των: 200, 250 και 300 ευρώ.

Οι συντάξεις στις οποίες θα υπολογιστεί αυτό το ποσό θα είναι αυτές του Απριλίου, δηλαδή θα τις δουν οι συνταξιούχοι στα ποσά που θα λάβουν στα τέλη Μαρτίου.

Όσον αφορά τους δικαιούχους, ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Αυτοί που έχουν μηδενική διαφορά και μικρή αύξηση και όσοι συνταξιούχοι γενικότερα έχουν συντάξεις έως 1.500 ευρώ μηνιαίως (ετησίως 20.000 ευρώ).
Μπαράζ οικονομικών παροχών ενόψει εκλογών

Η Νέα Δημοκρατίας επενδύει σε μια θετική ατζέντα στην οικονομία και νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή, με έμφαση όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στην μεσαία τάξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης έρχεται στη Βουλή η ρύθμιση για το lifting στον εξωδικαστικό, ενώ θα ακολουθήσει και ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης.

Τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν πιθανότατα μέσα στο μήνα από τη Βουλή, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Μαρτίου (που αναμένεται να είναι το τελευταίο) θα κλειδώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Άλλωστε από την κυβέρνηση επενδύουν ιδιαίτερα στο κομμάτι των μισθών και ένα από τα βασικά θέματα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Πάντως, από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να προλάβουν όσους θα μιλήσουν για παροχολογία με στόχο κομματικά οφέλη στο δρόμο προς τις κάλπες. Και αυτό που επισημαίνουν είναι πως τα μέτρα θα είναι απόλυτα κοστολογημένα και δεν θα τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές. Από την Δυτική Μακεδονία χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν πρόκειται να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών. Θα δεσμευτούμε μόνο γι’ αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε».

ethnos.gr

Σχετικά